top of page
Bank

Huisvesting en Veiligheid

Het beste voor de kat

Huisvesting en veiligheid: Onze diensten

Eten en Drinken

DSC_0102.JPG

Katten zijn carnivoren en niet in staat om zelf bepaalde voedingsstoffen aan te maken, daarom is het van belang dat ze een goede en complete kattenvoeding krijgen. Helaas beschikt het voer van bepaalde supermarktmerken niet over de juiste samenstelling waardoor katten ernstig ziek kunnen worden. Ragdolls zijn over het algemeen erg vatbaar voor maag- en darmproblemen en daarom is het raadzaam om niet te vaak van voer te wisselen en op te passen met het geven van (te veel) natvoer. Bij ons hebben de katten onbeperkt toegang tot droogvoer op verschillende plaatsen maar stel dat een kat te dik wordt of als hij/zij teveel schrokt dan is het wellicht een idee om de brokjes aan te gaan bieden in een voerpuzzel. Dit kan ook een oplossing zijn bij verveling. Ragdolls houden van bewegend water, een drinkfontein biedt in veel gevallen uitkomst om de kat meer te laten drinken maar daarnaast moeten er ook meerdere waterbakken aanwezig zijn. Vanzelfsprekend moeten de drink- en etensbak geregeld verschoond worden en net als bij kattenbakken is het raadzaam om eten en drinken op meerdere plaatsen aan te bieden en het  liefste niet naast of bij elkaar.

Kattenbak

Schutting bescherming

De kattenbak moet voor een kat zichtbaar aanwezig en gemakkelijk toegankelijk zijn en het is verstandig om ze niet in de directe omgeving van de drink- en etensbak te plaatsen. Katten geven er wel de voorkeur aan dat de kattenbak op een plek staat waar ze ongestoord hun behoefte kunnen doen. Hou er rekening mee dat de kattenbakken altijd schoon zijn en test met welk soort kattenbakvulling zowel u als uw kat tevreden is. Ook moet een kattenbak groot genoeg zijn voor de kat zodat hij/zij zich er gemakkelijk in kan bewegen. Sommige katten geven de voorkeur aan een open bak, andere hebben liever een dichte bak of een bak waar u het klepje voor weghaalt, dit is ook iets wat per kat verschilt en wat u zelf zult moeten uittesten samen met uw kat. Over het algemeen houden katten niet van vreemde geurtjes en zeker niet in de kattenbak, dus pas op met het gebruik van kattenbakvulling met een geurtje of het strooien van poeder om de geur van de kattenbak te maskeren. De standaard regel is 1 kattenbak per kat + 1 extra en uiteraard moet de kat daar ook altijd gewoon bij kunnen komen. 1 kattenbak op de begane grond en 1 kattenbak op de eerste verdieping maar vervolgens de tussendeur sluiten heeft geen nut. Mocht een kat zijn/haar behoefte naast de kattenbak doen dan is het verstandig om altijd eerst uit te laten sluiten of dit een medische oorzaak heeft en mocht dit niet het geval zijn dan kan het verstandig zijn om eens goed naar bovenstaande tips te kijken.

Slaap en rustplekken

Bank

Een volwassen kat brengt tussen de 10 á 16 uur per dag slapend door. Ze houden van een comfortabele ondergrond en veel katten geven de voorkeur aan hoger gelegen ligplekken. Misschien dat u ook een mogelijkheid kunt creëren zodat uw kat naar buiten kan kijken, dit vinden de meeste katten namelijk ook fijn. Zorg ervoor dat een kat naast meerdere comfortabele ligplekken ook voldoende schuilplekken heeft zodat de kat zich terug kan trekken als hij/zij dat wenst. Op deze manier kan de kat zelf bepalen waar hij/zij op dat moment graag wil liggen. Uiteraard moet de omgeving waar de kat zich bevindt niet te vochtig, te warm of te koud zijn en moet alles schoon zijn.

Klimmen en Krabpalen

Klimmen

Hou er rekening mee dat een volwassen ragdoll tussen de 4-8 kilo kan gaan wegen dus het is verstandig om hiermee rekening te houden bij de aanschaf van een goede en stevige krabpaal. Ook vinden katten het leuk om de hoogte in te gaan om daarvandaan hun omgeving te observeren. Het is verstandig om de krabpaal te plaatsen op een zichtbare locatie, dit kan bijvoorbeeld bij een raam zijn maar ook in de buurt van hun favoriete slaapplaats. Krabben aan meubels is een teken dat de krabpaal niet op de juiste locatie staat of niet toereikend is voor de krab behoefte van de kat. Naast het scherpen van hun nagels gebruiken katten hun voetzooltjes ook om geur af te zetten, dit is de reden dat ze vaak op vreemde plekken krabben. In veel gevallen helpt het om op deze plekken een eenvoudige krabpaal neer te zetten of om op die plek iets neer te hangen waar ze aan kunnen krabben.

Spelen en Jagen

Shadow

Katten zijn van nature prooidieren en vinden het daarom leuk om te jagen en dus is het van belang om een kat een spel aan te bieden waarbij jachtgedrag gestimuleerd wordt. Het is daarom aan te raden om dagelijkse meerdere spelsessies te doen waarbij de kat een prooi kan besluipen, achtervolgen, vangen, bijten en ´doden´. Zorg er dan ook altijd voor dat u de kat tijdens het spelen een keer de prooi laat ´vangen´ in plaats van bijvoorbeeld continue met een veertje voor de kat heen en weer te bewegen. Om de kat gemotiveerd te houden is het aan te raden om te variëren tussen de speeltjes zodat de kat er niet zo snel op uitgekeken raakt. Uiteraard hoeven dit niet altijd dure speeltjes te zijn. Wist u bijvoorbeeld dat een kat al heel blij kan worden van een kartonnen doos met een paar gaten erin of een paar propjes papier? Ook voerpuzzels kunnen gebruikt worden om een kat te laten ´werken´ voor zijn/haar eten en veel katten vinden dit ook leuk om te doen. Of verstop eens wat brokjes in de kamer zodat de kat ze kan zoeken!

Routines en voorspelbaarheid

Demon(13).JPG

Katten houden van routines en voorspelbaarheid. Nieuwe huisgenoten (kind/ander dier) kunnen voor stress zorgen maar ook de afwezigheid van één of meerdere eigenaren of juist het vaker thuis zijn van de eigenaren. Ze houden van vertrouwde geuren dus alle mandjes tegelijk wassen of het hele huis tegelijk grondig schoonmaken is ook geen goed idee en vergeet ook de vreemde geuren van geurkaarsen, wierook en luchtverfrissers niet. Denk bij stress ook aan het verplaatsen van meubelen of het veranderen van het vertrouwde voederpatroon. Ook het plotseling sluiten van deuren of afsluiten van bepaalde ruimtes die tot dat moment vrij toegankelijk waren voor de kat kan erg stressvol zijn. Stress kan altijd een trigger zijn tot ongewenst gedrag.

Kabels

Spyro.JPG

Hou er rekening mee dat sommige katten graag op kabels kauwen. Let daarom altijd goed op dat er geen kabels van bijvoorbeeld  telefoon of tablet in de kamer rondslingeren en laadt dit soort dingen ook altijd op buiten het bereik van uw kat.

Vergiftiging

Kitty(4).JPG

Het is raadzaam om goed op te letten dat uw kat niet in aanraking kan komen met giftige planten. Zo staat met name de Lelie bekend als zeer giftig voor katten. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het LICG.


Daarnaast bestaan er uiteraard ook andere stoffen die giftig zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen zoals Dettol. Meer informatie hierover is ook te vinden op de site van het LICG.

Balkon

Balkon bescherming

Aangezien ragdolls bekend staan als katten die makkelijk binnen gehouden kunnen worden komen onze kittens geregeld terecht in appartementen waarbij de mensen een balkon in plaats van een tuin hebben. Ondanks dat ragdolls niet bekend staan als klimmers of springers raden wij iedereen aan om een balkon altijd goed af te zetten of om er een kattenren op te plaatsen. Ook als je de kat alleen op het balkon laat als je er zelf bij bent! Iedere kat kan in bepaalde situaties een onverwachte beweging maken die fatale gevolgen kan hebben. Het zou toch vreselijk zijn als de kat een vlinder of vogel ziet en bij de achtervolging per ongeluk over de rand van het balkon valt? Er zijn meerdere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het katvriendelijk maken van balkons en die helpen u graag om uw balkon op een katvriendelijke manier af te zetten. (foto is gemaakt door één van onze kittenkopers en dit balkon is afgezet door Otten Pet Cages)

Kantelramen

Faylinn

Veel mensen hebben kantelramen in hun huis (slaapkamer, schuin dak) die bij warm weer wellicht een eindje open staan. Dit kan de kat op het idee brengen om langs deze weg naar buiten/binnen te glippen en helaas kan dit dramatisch aflopen. Wanneer het raam in de kiepstand staat en de kat probeert erdoor te klimmen kan het raam dichtklappen waardoor de kat klem komt te zitten, stikt of zelfs zijn nek breekt. Ook is het mogelijk dat de kat zijn grip verliest wanneer hij naar buiten probeert te klimmen en zo klem komt te zitten in de kier wat kan leiden tot verstikking of schade aan het ruggenmerg met verlamming of overlijden als gevolg.


Hieronder wat tips om dit te voorkomen: 

  • Plaats zo mogelijk een hor voor het raam.

  • Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden. 

  • Bij de bouwmarkt kunt u pinnen kopen om te voorkomen dat het raam te ver open gaat en de kat er tussen kan. 

  • Er is een speciaal hekwerk in de handel om ervoor te zorgen dat de kat niet tussen het openstaande raampje door kan (o.a. verkrijgbaar bij Zooplus). 

  • Als u op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moeten blijven.

Tuin

Schutting bescherming

Ragdolls zijn vriendelijke katten die veel vertrouwen hebben in mensen en zonder veel problemen met vreemde mensen mee zullen lopen. Het is daarom raadzaam om ze niet los op straat te laten lopen. Een afgeschermde tuin is natuurlijk wel een optie. Het afzetten van de tuin kan op vele manieren, wij hebben ervoor gekozen om onze tuin rondom volledig af te zetten door middel van schuine palen met gaas zowel aan de onder- als de bovenkant. Op deze manier kunnen onze katten de tuin niet verlaten maar er kunnen ook geen vreemde katten onze tuin in komen.

Reismand

Toulouse

Soms moet de kat vervoerd worden en het is belangrijk dat dit op een katvriendelijke en veilige manier gebeurt. Wij raden aan om dit te doen in een grote stevige mand die zowel aan de voorkant als ook van boven een opening heeft. Op deze manier is de kat ook voor de dierenarts of een trimmer makkelijker te benaderen zonder dat ze de hele mand hoeven te slopen. Sommige mandjes zijn zo gemaakt dat je ze ook makkelijk vast kunt maken met een gordel, mocht de kat meegaan in de auto dan is dit natuurlijk ook altijd handig. Een lekker zacht dekentje is voor de kat natuurlijk altijd fijn evenals een grote handdoek die u over de reismand kunt doen om zo de kat minder prikkels te geven. Vervoer in een reismand is namelijk al stressvol genoeg voor de kat. Om je kat te laten wennen aan de reismand is het zinvol om deze standaard in de kamer te zetten zonder deurtje. Op deze manier raakt de kat vertrouwd met de reismand. Ook is het mogelijk om de kat te trainen door middel van snoepjes om in de reismand te gaan en eventueel een klein rondje in de auto te rijden zodat hij/zij hieraan kan wennen.

bottom of page