Prachtige ragdoll

Algemeen

Het Begin

Ann Baker was een fokker en ze had een cattery in Riverside, Californië. Ze fokte Balinesen en Perzen. Ann probeerde sedert 1963 een nieuw ras te ontwikkelen. In 1964 lukte haar dat eindelijk. Om het nieuwe ras te ontwikkelen, leende ze van haar buren, de Pennels, een kat die leek op een Heilige Birmaan. Ze had een witte Angora kat Josephine en die liet ze dekken door die kater en zo werd Daddy Warbucks geboren. Later bevestigde Ann dat Daddy Warbucks het enige kitten was in dit nestje en dat de vader niet bekent en niet geregistreerd was. Dat maakt het moeilijk om nog verder in de geschiedenis te duiken. Josephine werd later gedekt door Daddy Warbucks en zo werd Fugianna geboren. Ann kreeg van haar buren, de Pennels, de dochter van Josephine, Buckwheat.  Josephine, Daddy Warbucks, Fugianna en Buckwheat waren toen nog geen Ragdolls, maar ze legde wel de fundering voor het nieuwe ras. Josephine werd na deze periode nooit meer vermeldt, maar haar nakomelingen speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Ragdoll. Omdat de kittens relaxt in haar armen lagen, deed dat haar denken aan de heel populaire lapjespoppen Raggedy Ann en Raggedy Andy en zo kreeg het nieuwe ras de naam Ragdoll (engels voor lappenpop). Ze koos de naam Raggedy Ann voor haar cattery. Daddy Warbucks, Fugianna, Kyoto en Tiki (kittens van Daddy Warbucks en Buckwheat) werden in 1966 de eerste geregistreerde Ragdolls. Van 1964 tot 1969 verkocht Ann geen enkele Ragdoll maar ze hield ze voor haar fokprogramma.

(Ragdoll Historical Society, History & Development of the Ragdoll Breed, Ragdoll History, The beginning)

Het Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige en lieve katten. Het zijn echte aanhankelijke katten die graag bij je zitten maar ze zoeken soms ook lekker een eigen plek om te liggen. Ze volgen je vaak trouw waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, zijn erg op mensen gericht en ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Uitsluitend in uiterste nood zullen ze hun nagels uitslaan. Ragdolls blijven hun leven lang speels en veel Ragdolls vinden het bijvoorbeeld leuk om te apporteren. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook erg goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin stellen ze ook zeker op prijs. Laat een Ragdoll echter nooit los op straat lopen want doordat ze geen gevaar zien en kennen is de kans groot dat je Ragdoll niet meer thuiskomt. Onze mening is dat Ragdollkittens altijd samen met een soortgenootje van ongeveer dezelfde leeftijd geplaatst moet worden zodat er altijd een speelkameraadje is om mee te spelen. Uiteraard hoeft dit niet persé een Ragdoll te zijn.

Uiterlijk

Een Ragdoll is een forse kat. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Ragdolls hebben een pluimstaart met een weelderige beharing en in de winter ontwikkelen ze een mooie volle kraag. Ragdolls behoren tot de Point katten en worden daardoor altijd spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde levensjaar is een Ragdoll uitgegroeid en helemaal op kleur. Katers kunnen tussen de 5 en 10 kilo wegen, een volwassen poes weegt tussen de 3 tot 6 kilo.


Kleuren en patroon

De Ragdoll komt voor in verschillende kleuren en patronen. Bij de FiFe zijn echter enkel de kleuren Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red en Cream erkent.


Al deze kleuren komen ook voor in tabby (met streepjes, ook wel lynx genoemd) en tortie (met rood). Als katten zowel tabby als tortie dagen dan noemt men dit torbie. Ongeacht de kleur of het patroon moeten ze altijd blauwe ogen hebben. 


De ragdoll kent 3 patronen, namelijk de Colourpoint, de Mitted en de Bicolour.


Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een colourpoint mag absoluut geen wit hebben.


Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een mitted zijn de points gekleurd. Daarnaast heeft de mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere witte laarsjes aan de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige mitteds hebben een witte bles op hun neus.


Bicolour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte “V”. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.​


Daarnaast komen ook nog de kleuren Solid, Sepia en Mink voor maar aangezien wij deze in onze cattery niet fokken zullen wij hier verder ook niet over uitweiden.

Kijk voor een uitgebreide uitleg over de genetica van de ragdoll op de website van Cattery Miracles Douces onder het kopje 'Genetica van de Ragdoll' (dit staat onder het kopje 'de Ragdoll')

 

Het beste voor de kat

Wij staan achter Prins Petfoods

Prins Petfood

prins_edited.png

100% natuurlijk kattenvoeding

Prins Petfoods maakt 100% natuurlijke honden- en kattenvoeding. Geperste en krokante brokvoeding, buiten de koeling houdbare vleesmaaltijden in worst- of moussevorm en diepvries vers vleesmaaltijden. Voedingen voor alle behoeften en levensfasen, allemaal op basis van hoogwaardige producten met grondstoffen die een gezonde werking van het lichaam ondersteunen.

Prins staat als familiebedrijf al meer dan vijftig jaar voor streng gecontroleerde Nederlandse kwaliteitsproducten,  dierproefvrij en zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Het bedrijf organiseert regelmatig fandagen voor iedereen die graag letterlijk eens een kijkje in de keuken wil komen nemen en met eigen ogen wil zien wat Prins onder passie, respect en service verstaat.

Prins staat niet alleen voor lekker en verantwoord eten, maar voor een complete lifestyle. Met leuke, nieuwe ideeën en aandacht voor het dier op elk moment, tijdens iedere levensfase. Kennis en advies staan daarbij hoog in het vaandel.