top of page
180606423_2652659461698244_4919597250515166969_n.jpg
Koppelen: Afbeelding

Handige tips voor het koppelen

Minder stress is voor iedereen beter

Koppelen: Functies
Lion King nestje.JPG

Koppelen van katten

De ragdoll is een sociale kat die gezelschap nodig heeft en daarom zullen wij onze kittens nooit plaatsen in een huishouden waar hij/zij de hele dag alleen is. Onze voorkeur gaat uit naar een huishouden waar minimaal 1 andere kat aanwezig is maar in sommige gevallen kan hij/zij ook geplaatst worden bij een hond mits deze hond katten gewend is. 


Bij de introductie tussen meerdere katten is het belangrijk om het dier dat al in huis aanwezig is de ´thuisblijver´ voldoende aandacht te geven zodat ze niet direct op elkaar gefocust zijn. Werk met verschillende ruimtes en geef de dieren de ruimte om te wennen met eigen voer- en drinkbakken, evenals een kattenbak. Zodra de ´thuiskomer´ tot rust gekomen is kunnen we beginnen met het koppelen.


Hieronder zullen we stapsgewijs een aantal tips geven waarbij we het hebben over de thuisblijver en de thuiskomer, een koppeling is namelijk niet alleen van toepassing bij de introductie van een nieuwe kat maar ook als één van beide katten in een pension, bij de dierenarts of de trimmer is geweest. Bij de komst van een nieuwe kitten raden wij altijd aan om 24 uur voor de komst van de nieuwe kitten Feliway Friends op te hangen in de ruimte waar er gekoppeld gaat worden.


Stap 1. Geuren uitwisselen. 

Neem hiervoor een kleedje of mandje van de thuisblijver en leg die bij de thuiskomer neer. Mocht de thuiskomer een nieuwe kitten zijn dan zou het ook een optie zijn om deze te transporteren in een mandje waar al een kleedje van de thuisblijver in ligt. De thuisblijver krijgt vervolgens iets met de geur van de thuiskomer eraan. Eventueel is het ook mogelijk om met een doekje langs de kaaklijn/wang van de thuiskomer te wrijven en dit vervolgens aan de thuisblijver te laten ruiken en andersom. Op de wangen/mondhoeken zitten namelijk geurklieren die katten gebruiken om te markeren. Bij kittens die geplaatst worden bij een andere kat geven we ook wel het advies om dit te doen met de zachte babyborstel uit het kittenpakket.


Stap 2. Elkaar ruiken

Zodra stap 1 zonder stress, gegrom of geblaas gaat is het tijd voor de volgende stap. Laat de thuiskomer en thuisblijver elkaar zien en ruiken onder de gesloten deur door, bijvoorbeeld door daar te gaan spelen met een touwtje onder de deur door. Elkaar zien door een glazen deur behoort eventueel ook tot de mogelijkheden. Zodra dit goed gaat kunt u verder naar stap 3.


Stap 3. Kennismaken

Zet de deur op een kiertje en kijk hoe de katten op elkaar reageren. Als ze gaan grommen en blazen doe dan de deur dicht en ga weer even terug naar stap 2. Reageren ze positief op elkaar en zoeken ze toenadering op een speelse manier (bijvoorbeeld door met de pootjes naar elkaar te hengelen)  dan kunt u dit even toelaten en ze daarna belonen met wat lekkers. Vervolgens sluit u de deur en herhaalt u deze stap een paar keer die dag.


Stap 4. Bij elkaar laten

Gaat stap 3 goed dan is het tijd voor de volgende stap, deze stap gaat het makkelijkste als u met zijn tweeën bent en beide een kat hebt om te begeleiden. Zorg dat beide katten iets te doen hebben waardoor ze niet gefocust zijn op de deur. Zet vervolgens de deur wijd open en kijk hoe ze op elkaar reageren. Mochten ze naar elkaar grommen en blazen zet ze dan weer even apart en ga terug naar stap 3. Doen ze net alsof het zo hoort dan is de introductie geslaagd.


Hoe kan ik stress herkennen:

  • Tongelen (met de tong naar de neus en weer terug, niet in relatie met eten)

  • Bek aflikken (van de ene mondhoek naar de andere, niet in relatie met eten)

  • Gapen (niet bij het net wakker worden)

  • Overdreven slikken (niet in relatie met eten)

  • Pootje heffen

  • Schudden met de kop

  • Siddering over de rug

  • Trillen

  • Hijgen

Remko en Missy

Kat en kind

Kinderen en ragdolls gaan goed samen. Hierbij is het belangrijk dat de kat een eigen ruimte heeft waar de kat kan rusten zonder dat hij/zij lastig gevallen wordt. Dit geldt ook voor de drink- en voerbakken en de kattenbakken. Leer uw kind bijvoorbeeld dat een slapende, etende of kat op de kattenbak altijd met rust gelaten moet worden. 


Hou verder rekening met de volgende zaken:

  • Zorg dat de kat ingeënt, ontwormt en vlooienvrij is.

  • Houdt altijd toezicht als uw kind met de kat aan het spelen is. Kleine kinderen weten niet altijd wat ze wel en niet met hun huisdier kunnen doen. Zeker bij oudere dieren die geen kinderen gewend zijn is het goed om extra op te letten.

  • Mocht uw kind desondanks gekrabd of gebeten worden door een kat ontsmet de wond dan direct (geldt overigens ook voor volwassenen). Merkt u dat wond dik, warm en pijnlijk wordt dan is er sprake van een ontsteking en is het verstandig om de huisarts in te schakelen.

bottom of page