top of page
Jessie

Veelgestelde Vragen

Uw heeft vragen - wij hebben antwoorden

Veelgestelde vragen: Veelgestelde vragen

Hoeveel kattenbakken moet ik hebben?

De gouden regel hierin is 1 kattenbak per kat + eentje extra, dus 1 kat = 2 kattenbakken, 2 katten = 3 kattenbakken enzovoort. Hou er wel rekening mee dat deze kattenbakken altijd vrij toegankelijk zijn voor de kat en dat de toegang niet geblokkeerd wordt door een gesloten deur.

Welke soort kattenbak is geschikt?

Dit hangt af van de voorkeur van de kat, de ene kat zal de voorkeur geven voor een open bak en de andere kat heeft liever een gesloten bak. Belangrijk is dat hij altijd schoon is en dat hij niet te klein is. Ragdolls zijn grote katten dus een XXL bak is voor dit ras zeker een aanrader.

Wat is de juiste plek voor een kattenbak?

Die ideale plek voor een kattenbak is op een rustige locatie die voor een kat makkelijk toegankelijk is. Zet de kattenbakken altijd uit elkaar en zorg er altijd voor dat ze niet bij voer- en waterbakken in de buurt staan want dat is voor een kat niet hygiënisch en een kat houdt hier ook niet van. 

Welk kattenbakvulling kan ik het beste gebruiken?

Kattengrit kan best hard zijn voor de pootjes, vandaar dat de meeste katten een voorkeur zullen hebben voor fijner grit of plantaardige kattenbakvulling. Kijk bij het maken van een keuze naar de voorkeur van de kat en kies voor een kattenbakvulling zonder toegevoegde geurstoffen want wat wij mensen lekker vinden ruiken is voor een kat vaak een hele vervelende geur.

Waarom mag ik de voer- en waterbak niet naast elkaar zetten?

Een kat houdt er gewoon niet van om zijn eten en drinken direct naast elkaar aangeboden te krijgen. In de vrije natuur kiezen ze ook niet voor water dat zich direct naast een prooi bevindt. Het advies is daarom om drinkbak en voerbak minimaal 2 meter uit elkaar te zetten.

Wat is voedselverrijking?

Een kat in het wild zal dagelijks meerdere pogingen moeten doen om een prooi te vangen. In de meeste situaties krijgt een kat een bakje met eten voorgezet die hij in rap tempo leeg kan eten. Om de kat te laten 'werken' voor zijn eten kun je het aanbieden in voerpuzzels zodat de kat na moet denken over hoe hij bij zijn eten komt. Dit kan ook werken bij katten die extreem schrokken of bij katten die op dieet moeten.

Moet ik een drinkfontein aanschaffen?

Een drinkfontein is niet verplicht maar u moet er wel voor zorgen dat er voldoende watervoorzieningen zijn op meerdere plekken in huis. Onze ervaring is dat Ragdolls dol zijn op stromend water vandaar dat een drinkfontein voor hun ideaal is.

Waarom liggen katten graag hoog?

Katten voelen zich veilig als ze overzicht hebben over hun leefgebied. Als ze de mogelijkheid geboden wordt om de lucht in te gaan zullen ze hier dus dankbaar gebruik van maken zodat ze een veilige plek hebben om van daar uit alles in de gaten te houden.

Waarom krabt mijn kat aan de bank?

De kat houdt ervan om zijn geur te verspreiden dus bij gebrek aan een eigen krabvoorziening op zijn favoriete plek zal hij een alternatief zoeken waarbij de bank populair is. In veel gevallen kunt u dit oplossen door naast de bank een krabmeubel te plaatsen. Vaak is een krabstam hier al genoeg.

Welke krabpaal is geschikt voor mijn kat?

Krabpalen zijn er in veel soorten en maten. Kies voor een stevige paal die het gewicht van de kat aan kan en zorg dat de kat zich volledig kan strekken zonder dat de paal daarbij omgetrokken wordt. Let er ook op dat de paal bij een eventueel ongelukje gemakkelijk gereinigd kan worden.

Waarom adviseren jullie om mijn Ragdoll binnen of in een afgesloten tuin te houden?

Op de eerste plaats zijn het populaire katten die erg geliefd zijn. Ten tweede loopt iedere kat op straat het risico om overreden te worden. Daarnaast zijn Ragdolls erg goed van vertrouwen en zullen gemakkelijk met vreemden meelopen waarna ze niet meer weten waar ze precies thuis horen.

Kan ik katten alleen plaatsen?

Aangezien katten solitaire dieren zijn is het heel goed mogelijk om een kat alleen te houden, echter is het advies voor kittens om ze altijd een speelkameraadje te geven zodat ze van elkaar kunnen blijven leren vandaar dat wij onze kittens nooit in een huishouden zonder andere katten plaatsen.

bottom of page